maanantai 27. tammikuuta 2014

Rakennus muistoja menneiltä vuosilta


Teijo-Talot Peippi

Talo saapui minulle 2008 lokakuussa ja muistelen tässä menneitä. Ennen alla olevia vaiheita piti tietenkin käydä pankissa ja sopia sähkö-, vesi- ja puhelinliittymät asianomaisten tahojen kanssa. Itselläni ei kestänyt pitkään myöskään talotehtaalla jossa valitsin tapetit ja muut materiaalit.


Pohjatyöt

Ennen kuin talo ehtii tontille pitää tehdä hyvät pohjatyöt tehtaan antamien ohjeiden mukaan. Ohjeet annetaan erittäin selvästi paperilla, että jokainen ne ymmärtää. Tämänkin työn voi ulkoistaa, jos tahtoo. Eli pääsee tekemään muutakin kuin valitsemaan tapetteja ja lattiamateriaaleja kuvastosta. Talon pystyy tilaamaan myös puolivalmiina, että omia rakennustaitojakin pääsee testaamaan. Radon arvot ovat tontillani kohtuullisissa rajoissa, mutta silti radon putket tuli laitettua.




Talon saapuminen

2008 lokakuussa ei ollut vielä lunta kuten kuvista huomaa. Talon tuominen tontille herätti naapureissani kiinnostusta ja ihmetystä, että voidaanko talo tuoda niin nopeasti perille. Kyllähän se aikataulu piti mitä sovittiin. Ei voi kuin ihmetellä rekkakuskin taitoa tuollaisen lastin kanssa. Talo peruutettiin suoraan kohdalleen ilman turhia pyörittelyjä, että ei onnistuisi minulla perinteisen peräkärryn kanssa tuo.


Vasemmalla olevassa kuvassa näette talon nostimien varassa. Talo siis tuotiin yhdessä palassa tontille, mutta minun tapauksessa paloja oli kaksi. Kuisti tuotiin peräkärryllä erikseen ja kiinnitettiin taloon kiinni. Tässäkään operaatiossa ei pojilla pitkään nokka tuhissut ja huomasi, että ovat tehneet tätä hommaa ennenkin.

Kun talo on saatu laskettua niin alkaa paketin avaaminen. Tunnelma oli kuin lapsella jouluaattona joka jännittää mitä paketissa tulee. En voi uskoa, mutta 20 minuutissa talon laskemisen jälkeen tuparikahvit alkoivat keittimessä porista. Kahvinkeitin kuului talopakettiin myös ja näin talo oli sähköistetty.

Talopaketin mukana tuli siis hella, astianpesukone ja muu tarvittava tekniikka. En kuitenkaan saunonut ensimmäisenä iltana vaikka tuohon olisikin ollut mahdollisuus. Raahasin vain keittiönpöydän sisään ja jäin odottamaan rakennustarkastajan antamaa muuttolupaa. Ensimmäinen hankinta talooni oli ilmalämpöpumppu. joka ei vielä tuolloin kuulunut talopaketin hintaan. En voi sanoa tuoko mitään säästöä, mutta 2009 sähkönkulutus 8000kWh.

Ilmalämpöpumpusta ja muusta tulen kirjoittamaan myöhemmin lisää. Toivottavasti tästäkin blogista on ollut apua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti